Donald Duck “topstuk met grootste historische X-factor”

Twitterverkiezing van KB en NA groot succes

Welk topstuk uit de collecties van de KB en het NA heeft de grootste historische X-factor? Met deze vraag nodigden de twee bovenstaande instellingen aan het begin van de zomer het publiek uit om hun stem te laten horen. Na een spannende nek-aan-nekrace is het eerste nummer van de Nederlandse Donald Duck (oktober 1952) als onbetwiste winnaar uit de bus gekomen. Op een tweede plaats staat het Plakkaat van Verlatinge en op nummer drie is de Grondwet geëindigd. Deze bijzondere stukken zijn nog tot en met 28 augustus te bewonderen in de expositieruimte De Verdieping van Nederland.

Strijd
Men kon via Twitter stemmen en daar werd massaal gebruik van gemaakt. Een ware strijd brak uit tussen voor- en tegenstanders van bepaalde topstukken. Voor de KB en het NA was de inzet van social media een geslaagde poging om meer interactie te krijgen met het publiek van een tentoonstelling.

image002

Eerste Nederlandse Donald Duck
De winnaar van deze eerste online verkiezing voor topstukken is de Donald Duck. Wie is er niet groot mee geworden? In oktober 1952 werd het weekblad voor het eerst in Nederland uitgebracht. Onmiddellijk kon het blad rekenen op een grote groep lezers. In het begin putte de Nederlandse Donald Duck voornamelijk uit de aanzienlijke voorraad Amerikaanse strips. Later begon men hier  zelf Donald Duck-strips te maken, zoals dat ook gebeurde in andere landen waar een weekblad over de gevederde antiheld was opgericht. Tegenwoordig is de eerste Donald Duck een prijzig collector’s item.

Verwachte tentoonstelling

Het winnende nummer van de Donald Duck en alle runners up – o.a. Plakkaat van Verlatinge (1581), de Grondwet (1848) en nog veel meer -, zijn nog tot en met 28 augustus te zien in De Verdieping van Nederland. Vanaf 3 september is daar de tentoonstelling Machtige & Mooie Middeleeuwen. Een grote diversiteit aan prachtige middeleeuwse archiefstukken en boeken toont een doorsnede van de vroege, de hoge en de late middeleeuwen: van oorkonde tot evangelieboek, van rekening tot kroniek, van aflaatbrief tot getijdenboek. Niet eerder toonden KB en Nationaal Archief zo een keur aan pracht en macht in een overzichtstentoonstelling. De gelegenheid om de middeleeuwen van zo dichtbij – bijna tastbaar – te ervaren, zal zich niet snel nog eens voordoen.

De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vlak naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk, www.deverdiepingvannederland.nl.

Share