McDuck Clan

De McDuck Clan is een oude clan uit Schotland die een geschiedenis heeft die terug gaat tot het jaar 800. In dat jaar werd de 1e bekende McDuck geboren; Sir Eider McDuck. Hij is daarom ook de stichter van de McDuck clan. Over zijn leven is niet veel bekend. Wat er van bekend is, is dat het Kasteel van de Mcduck’s in 946 onder belegering stond van de Angelsaksen. Zij wisten niet dat Koning Edmunt I van Engeland en Koning Malcolm I van Schotland een verdrag hadden afgesloten in 945. Beide partijen hadden dus al een verdrag met elkaar.

Sir Eider McDuck gaf zijn mannen geen pijlen en maar 30 koper stukken per uur. Door dat lage salaris kwam hij er alleen voor te staan. Al strijdend tegen de tegenstander kwam hij aan zijn eind.

Sir Eider McDuck
Sir Eider McDuck vecht tegen de Angelsaksen. Afbeelding uit “Het levensverhaal van Oom Dagobert” deel 1 (Don Rosa).

Het kasteel van de McDuck’s

In het Somber Moeras, een deel van Schotland staat het kasteel van de McDuck’s. Eeuwenlang heeft de McDuck clan daar geleefd totdat de familie begon uit te sterven. De McDuck’s hebben daar al vanaf het begin ruzie met de Whiskervilles.

Binnen in het kasteel

Over de kamers en de andere opbouw van het kasteel is niet veel bekend. Toch worden in een aantal verhalen van Don Rosa en Carl Barks delen getoond van het kasteel. Bijvoorbeeld in het verhaal “The old Castles Secret (1948)” van Carl Barks en natuurlijk in het 1e deel van het levensverhaal van oom Dagobert “The Last of The Clan McDuck (1991)” door Don Rosa.
Overal in het kasteel hangen wapens en schilderijen van de McDuck’s en er staan harnassen van de McDuck’s.

De Hond

De Whiskervilles hadden een listig plan tegen de McDuck’s, namelijk ‘de hond’. Dat was een hond die verschrikkelijk huilde aan de top van de heuvel en zo de McDuck’s verdreef in het jaar 1675. Eigenlijk was het gewoon een Whiskerviller met een pak aan maar dat wisten de McDuck’s toen niet.

De Whiskervilles deden dit omdat er ergens in het kasteel een schat verborgen lag. Het was de schat die Sir Kwak McDuck kreeg voor zijn hulp aan Koning MacBeth in 1057. Al eeuwen lang heeft de clan ernaar gezocht maar ze vonden de schat niet. Dit kwam omdat Sir Kwak McDuck de schat zo goed wilde bewaken dat hij zichzelf mee inmetselde in de muur. Zijn geest heerst vandaag de dag nog altijd in het kasteel.

Later

De McDuck clan is later heel arm geworden. Uit “De nieuwe heer van kasteel McDuck”, het levensverhaal blijkt dat het zelfs zo erg was dat Fergus Mcduck – Dagobert’s vader – bijna het kasteel heeft moeten verkopen. Gelukkig kwam Dagobert terug met een cheque uit Amerika waardoor het kasteel van de McDuck’s bleef.

Nu is Dagobert de enige die nog over is van de clan en het kasteel is nog steeds van hem.