Madam Mikmak

Madam Mikmak draait alweer aardig wat jaartjes mee. Reden genoeg om deze vriendelijke heks eens in het zonnetje te zetten!

Merlijn de Tovenaar
Zoals de meeste Disney figuren had ook Madam Mikmak haar eerste verschijning op het witte doek. Ze had een bijrol in de film Merlijn de Tovenaar uit 1963, maar toch zullen de meeste mensen haar kennen uit de stripverhalen die je regelmatig in de Donald Duck kunt lezen.
Een tikkeltje onaardig
In de film was Madam Mikmak nog niet zo aardig als we haar nu kennen, want in haar strijd met Merlijn was ze zeker geen lieverdje. Om elkaar te overtreffen veranderen beiden zichzelf steeds in verschillende dieren. Zo maakt Mikmak haar opwachting als krokodil, olifant, tijger, ratelslang en zelf als roze draak. Uiteindelijk is Merlijn Mikmak te slim af: als bacterie infecteert hij haar, waardoor ze ziek in bed moet gaan liggen.
Samenwerking met schurken
Vanaf 1964 worden er stripverhalen met Madam Mikmak gemaakt. In het begin werkt ze vaak samen met Zwarte Magica of de Zware Jongens en dat is voor de andere Duckstedelingen geen pretje! In nummer 29 van 1965 zien we haar voor het eerst in de Nederlandse Donald Duck. In dit verhaal werkt ze samen met de Zware Jongens om een uitvinding van Otto van Drakestein te stelen.
Een Deense Madam MIkmak... Madam wie?
Uiteraard is deze toverende madam niet alleen in Nederland bekend. Haar avonturen worden over de hele wereld gelezen, en in elk land heet ze weer anders. In het Engels heet ze Mad Madam Mim. De Duitsers en de Denen noemen haar gewoon Madam Mim. De Finnen zeggen Matami Mimmi wanneer ze het over Mikmak hebben, terwijl de Italianen weten wie je bedoelt als je Maga Magò zegt.
Een vriendelijke heks
Inmiddels heeft Madam Mikmak haar boevenverleden achter zich gelaten. Soms komt ze de Zware Jongens nog wel eens tegen, maar tegenwoordig kun je haar meestal volgen tijdens haar zoektochten naar magische ingrediënten of haar bezoekjes aan andere sprookjesfiguren.
Huisdier
Wist je dat Madam Mikmak al vele eeuwen leeft? Ze beleeft zowel avonturen in de Middeleeuwen als in het heden. En al die eeuwen wordt ze steeds vergezeld door haar trouwe zwarte kat. Of zouden het soms meerdere katten zijn? Want Mikmaks huisdier heeft in de verschillende stripverhalen al vele namen gekend, zoals Mispoes, Misbaksel, Haarbal, Zwartje en Mormel. Ach ja, als je een eeuwtje ouder wordt kun je natuurlijk wel eens een naam vergeten…

Bron: www.donaldduck.nl