Knabbel en Babbel

Private Pluto
Eerste ontmoeting… met Pluto!
In de Tweede Wereldoorlog maakte Walt Disney veel korte filmpjes die zich in het leger afspelen. Private Pluto uit april 1943 is er daar een van. Pluto moet als waakhond een kleine bunker bewaken. En toevallig gebruiken twee eekhoorntjes die bunker als opslagplaats. Het is het eerste optreden van Knabbel en Babbel.
Je kunt je wel voorstellen dat Pluto aardig wat met de twee knaagdiertjes te stellen had. Ze waren immers niet van plan de bunker te verlaten! Op een gegeven moment wordt de arme viervoeter zelfs weggeschoten door het grote kanon, dat de eekhoorntjes als notenkraker gebruiken!

Tweede optreden
Het duurt drie jaar voordat Knabbel en Babbel weer ten tonele worden gevoerd. Dit is in het filmpje Squatter’s Rights, uit 1946. Ditmaal bewonen ze Mickeys vakantiehuisje, waar ze het, jawel, alweer met Pluto aan de stok krijgen!

Strijd met Donald
Maar Knabbel en Babbel zijn toch wel het bekendst geworden door de filmpjes waarin ze Donald het leven zuur maken. De eerste daarvan is Chip an’ Dale uit 1947. In dit filmpje worden ook voor het eerst hun namen genoemd. In het Engels heten Knabbel en Babbel namelijk Chip en Dale.
Knabbel en Babbel in de film
Tot 1956 worden er verschillende filmpjes met het tweetal gemaakt. En telkens weer weten ze Donald razend te maken! Of ze nou zijn ontbijtpannenkoeken proberen te stelen (Three for Breakfast, 1948), of hem op alle mogelijke manieren proberen te pesten tijdens zijn vakantie (Trailer Horn, 1950), Donald is absoluut NIET blij met het duo.
De naam
De naam “Chip an’ Dale” is een woordspeling op de naam van een bekende Engelse meubelmaker, Thomas Chippendale (1718-1779). Het Engelse woord voor eekhoorn is “chipmunk”, en daarvan zien we weer wat terug in de Engelse naam van Knabbel!
Herkennen
Wist je trouwens dat je Knabbel en Babbel kunt herkennen aan hun tanden en de kleur van hun neus? Knabbel heeft een zwarte neus en is meestal wat verstandiger dan Babbel. Ook staan zijn knaagtanden in het midden van zijn mond. De neus van Babbel is rood en zijn tanden staan uit elkaar. Babbel is wat meer een losbol.
In de strip
Vanaf 1946 zijn Knabbel en Babbel ook terug te vinden in de Amerikaanse stripbladen. De eerste verhaaltjes zijn bewerkingen van de tekenfilms. Deze zijn getekend door Don Gunn of Harvey Eisenberg.
Een eigen tijdschrift
In 1955 geeft uitgeverij Dell de twee knaagdieren een eigen tijdschrift. De verhaaltjes die hierin hebben gestaan, zijn ook bijna allemaal in het Nederlandse Donald Duck weekblad verschenen. Van het Chip an’ Dale blad verschijnen ongeveer 110 nummers. Het wordt stopgezet in 1984.
Rescue Rangers
In 1989 verschijnen Knabbel en Babbel weer op televisie. Maar je kent ze haast niet terug! Ze dragen stoere kleding en heten Rescue Rangers. Samen met de sterke muis Monterey Jack, de huisvlieg Zipper en de vrouwelijke uitvinder Dottie zijn ze nu echte redders in nood. De serie was enorm populair en liep tot 1991.
In het weekblad kun je nog steeds regelmatig nieuwe avonturen van het notenverzamelende tweetal lezen. Je kunt dus wel zeggen dat ze na ruim 60 jaar hun streken nog altijd niet afgeleerd hebben!

Bron: www.donaldduck.nl