Geldpakhuis

geldpakhuis.gif Het geldpakhuis waar Dagobert al zijn geld opslaat is gevestigd op de Autografheuvel. Vroeger stond hier Fort Duckburg; het fort van de toendertijdse Jongewoudlopers.
Wanneer het Geldpakhuis gebouwd is, is niet helemaal duidelijk. Don Rosa laat in deel 10 van het Levensverhaal zien dat het gebouwd moet zijn in 6 maand in het jaar 1902.De eerste keer dat iedereen kennismaakte met het geldpakhuis was in 1950 in het verhaal “Paniek om een Papegaai” maar in dat verhaal heette het niet “Het geldpakhuis”. Het heette toen in het engels “The Safe” (veilig) of “The Vault” (de kluis). Pas vanaf 1951 gebruikte Carl Barks de naam die we nu kennen.

Of het nu het echte huis is van Dagobert is niet geheel bekend. Alle verhalen waarin Oom Dagobert voorkomt zijn bijna allemaal rondom het Geldpakhuis. Maar in sommige verhalen zoals “Christmas of Bear Mountain” (waar Dagobert voor het eerst voorkwam) of deel 10 van het levensverhaal van Don Rosa, heeft Dagobert een herenhuis.
Don Rosa zegt daarover dat Dagobert meteen na dat verhaal het weer heeft verkocht.
Ook in de tekenfilmserie Ducktales heeft Dagobert een groot huis met een butler en schoonmaakster.

Plattegrond van het Geldpakhuis

In het verhaal “Contra het Geldpakhuis” (The Beagle Boys vs. the Money Bin) hebben de zware Jongens 2 pagina’s met tekeningen over het Geldpakhuis van Dagobert.
Hier kun je deze tekeningen nog eens bekijken.