Tijdschriften

Donald Duck Extra

Donald Duck Extra

De allereerste Donald Duck extra werd uitgegeven in februari 1982 voor de prijs van 1,95 omgerekend � 0,88. De eerste ‘Donald Duck Extra’ heette geen ‘Donald Duck Extra’ maar Stripgoed. Dit tijdschrift werd net zoals nu elke maand uitgegeven en had 32 pagina’s. Enige tijd later is de naam veranderd van Stripgoed naar Donald Duck Extra omdat de mensen zo beter konden weten wat de inhoud van het blad was – Donald Duck. Dit was bij de naam Stripgoed niet zo duidelijk.
Op 10 maart 1986 kon je de eerste Donald Duck extra kopen, die ook echt die naam had. Al die jaren is het tijdschrift even dik gebleven, maar het tijdschrift is wel steeds moderner geworden. Een tijd later is de Donald Duck Extra vergroot naar 34 pagina’s (38 met cover).
Tegenwoordig verschijnt de Donald Duck Extra nog steeds elke maand met een extra nummer; nummer 7,5. Dit is een speciaal vakantienummer dat 2x zo dik is en alleen in de winkel te koop is, dus niet bij een abonnement.

Katrien

Katrien

In het jaar 1999 kreeg het blad Donald Duck er een zusje bij. Voortaan zou er een 2 maandelijk blad worden uitgegeven met vooral verhalen van Katrien en de nichtjes. Al snel bleek dit een succes te zijn.
In de Katrien staan voornamelijk strips van Katrien, Donald, de nichtjes Juultje, Lizzy en Babetje, de neefjes van Donald en Guus. Verder staan er vaak speciale dingen in zoals een dagboek die je kunt invullen, recepten en extra’s. Dit zijn bijvoorbeeld kaarten, spelletjes of andere dingen. Nu ligt de oplage van het blad rond de 42.000 stuks, waarvan 7500 abonnees. Dus al een heel aantal voor een nog zo jong blad.

Donald Duck weekblad

Donald Duck Weekblad

Het eerste nummer werd ge�ntroduceerd op 25 oktober 1952, als bijlage van de Margriet. In dat nummer stond een tweetal verhalen. Het 1e verhaal ging over Donald die een baan had als brandweerman. Het 2e verhaal ging over de kleine boze wolf die een briefje van school moest invullen. Verder was er een wedstrijd waarbij 1000 horloges te winnen waren. Dit was bijzonder omdat horloges toen voor de meeste mensen onbetaalbaar waren.
De meeste kinderen waren wel blij met een leuk stripblad maar de minister was minder blij. Hij deed een oproep aan alle scholen en vroeg hierin om meewerking dat het blad niet gelezen zou mogen worden.
In de nummers die erna volgen worden nieuwe personen ge�ntroduceerd. In het 2e nummer verschenen Guus Geluk en Katrien Duck, Oom Dagobert in nummer 6 en de Brandkast-krakers (Zware Jongens) in nummer 9.
Vanaf 1953 verschijnt er ook Nederlans werk in het weekblad. De voorplaten worden voortaan getekend door Ed Lukacs. Nog een aardigheidje aan de voorkant is de wijziging van het logo in 1963. Toen werden de margrietjes weggehaald die verwezen naar het blad Margriet.

Zie verder:
Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het weekblad