Sander Gulien

De Nederlandse Sander Gulien, geboren in 1974 te Middelburg, is al voor zijn 10e begonnen met het tekenen van stripverhalen. Hij was daarvoor al fan van Suske & Wiske, Lucky Luke, Kuifje en Donald Duck. Vanwege zijn grote belangstelling voor deze stripfiguren wilde hij zelf ook strips gaan tekenen.

Zijn eerste stripverhaal ging over Otto. Nee, niet uit de Duck strips, maar een zelf verzonnen personage. Met dit stripverhaal ging hij naar de Nederlandse redactie van het weekblad, waar hij het aan de striptekenaar Ed van Schuijlenburg liet zijn.
Van Schuijlenburg zag meteen dat Sander veel talent had. Daarom mocht Sander tijdens de schoolvakantie’s op de redactie komen tekenen, zodat Ed hem kon helpen met het ontwikkelen van zijn tekenen.

Tot ongeveer zijn 15e of 16e jaar is Sander druk bezig geweest met het tekenen van strips. Sander was er erg vaak mee bezig en had weinig plezier in het naar school gaan of buiten spelen. Hij tekende liever.

Toen Sander zijn schoolopleiding had voltooid, ging Sander fulltime verhalen tekenen voor het weekblad Donald Duck.

In het verhaal “De rijkste is Sinterklaas” (H96194) zitten een aantal verwijzingen naar zijn vroegere stripfiguren Otto en Sim & Sam. Sim & Sam waren de stripfiguurtjes die Sander had voor zijn stripverhalen, voordat hij Otto gebruikte.
Op onderstaande tekening zijn alle drie de stripfiguren te zien:

sinterklaas

Aan de rechterkant kun je op de bovenste plank en de plank eronder de 3 figuren zien zitten.
Otto is het mannetje met zwart haar die verder redelijk kaal is. Sim en Sam zijn de andere twee figuren, te herkennen aan het brilletje en degene die op de plank eronder links zit.

In het jaar 2001 verschenen opvallend veel verhalen van Sander en ook op de achterkant stond elke week een stripverhaal van hem. Twee jaar later verscheen er een album (De grappigste avonturen van Donald Duck #3) met een deel van zijn werk uit de jaren 90.