Romano Scarpa

Een van de bekendste tekenaars uit de Italiaanse stripwereld is toch wel Romano Scarpa. Dit komt mede doordat hij zowel Mickey Mouse als de Ducks tekende.

Scarpa kwam op 27 september 1927 op de wereld in het stadje Venetië. Door zijn interesse in tekenen besloot hij een studie aan de Academie voor Schone Kunsten te gaan volgen. Maar Scarpa interesseerde zich niet voor de zogenaamde “hogere kunst”. In tegendeel: Zijn verlangen ging uit naar tekenfilms. Daarom stopte hij voortijdig met zijn studie.

Na de tweede wereldoorlog begon Scarpa een eigen kleine tekenfilmstudio waar hij reclamefilmpjes ging maken. Maar hij maakte ook een korte tekenfilm van 15 minuten: “E poi venne il diluvio” (En toen kwam de zondevloed) – een film over de voorgeschiedenis van de mens – en La piccola fiammiferaia (Het meisje met de zwavelstokjes). Maar de tekenfilms gaven hem niet genoeg voldoening.

Tekening van Scarpa

Ten slotte in 1953, op 26-jarige leeftijd, kreeg de Disney-fan Scarpa van de uitgeverij Arnoldo Mondadori het aanbod, een stripverhaal te tekenen op een scenario van Guido Martina. Dit verhaal zou dan gepubliceerd worden in het tijdschrift Topolino. Wat later mocht Scarpa zelf ook verhalen gaan schrijven.

Wat later ging Romano Scarpa verder met Donald Duck in 3D. Maar als snel bleek dat Scarpa een zwak had voor Mickey Mouse. Vooral de lange verhalen van Gottfredson vond hij erg goed. Toen er in 1955 geen vervolgverhalen van Mickey Mouse meer verschenen , die wel erg geliefd waren in Italië, greep Scarpa zijn kans.

In de loop der jaren heeft Scarpa veel van zijn beste verhalen ook zelf geschreven, maar evenvaak liet hij het ook over aan andere schrijvers. Van 1963 tot 1970 hield hij zich uitsluitend bezig met tekenen.

Net zoals Gottfredson had Scarpa vele bijfiguren bedacht, die later door andere tekenaars werden overgenomen. Van de door Scarpa bedachte figuren zijn onder andere Boris Boef, Brigitta McBridge en Trudy erg bekend.

Scarpa-fans hebben Scarpa’s stijl in meerdere periodes ingedeelt. Zo ontwikkelde Scarpa uit de stijl van Gottfredson een eigen tekenfilm-achtige stijl. Daarbij was Scarpa ook de eerste Italiaanse tekenaar van wie in de VS verhalen wereden gedrukt.

Tekening van Scarpa

Scarpa verhuisde in 1970 naar Spanje en werkte daar niet meer alleen aan Duckstrips. Eenmaal had hij zowel voor Rolf Kauka Lupo getekend, en Yogi Beer van Hanna-Barbera. In de 70er-jaren vond hij ook weer de tijd om tekenfilmen te maken. In 2001 werkte hij aan een tekenfilmserie over de avonturen van Marco en Gina.

In Fuengirola, Spanje, overleed Scarpa op 23 april 2005 in zijn slaap op 77-jarige leeftijd.