Don Rosa

Don RosaKeno Don Rosa, de tekenaar van de spannende, prachtige, drukke en gekke verhalen is geboren op 29 mei 1951.
Zijn verhalen zijn meestal gebaseerd op de strips van Carl Barks. Don Rosa’s tekenstijl komt echter helemaal niet overeen met die van Barks. Sommigen vinden de drukke tekeningen van Don Rosa mooi. Anderen vinden het veel te veel afwijken van de tekenstijl van Carl Barks.

Meestal kun je in Don Rosa’s verhalen in het eerste of het laatste plaatje de letters D.U.C.K. vinden. Dat staat voor Dedicated to Uncle Carl from Keno.
Ook stopt hij soms in zijn verhaal een Mickey Mouse. Dat is alleen een lichte vorm van spot, aangezien hij een bloedhekel heeft aan de karakterloze muis.

In 1987 kreeg hij de kans om voor uitgeverij Gladstone zijn eerste Duck verhaal te maken.
Daarvoor tekende hij “The Son of the Sun”, een verhaal over oude Inca’s en de tempel van Manco Capac.

tempel

Don Rosa heeft een aantal jaren geleden het levensverhaal van Dagobert getekend aan de hand van schetsen van Carl Barks. Daarin zien we hoe Dagobert aan al zijn rijkdom is gekomen. In de Klondike verhalen van Don Rosa ziet Don Rosa Dagobert oftewel “Buck” Duck als een sterke, gespierde jongen.

Don Rosa’s dagindeling
Don Rosa staat elke dag rond zeven uur op. Hij begint de dag dan met eerst de emails beantwoorden. Daar krijgt hij er zo’n 30 à 40 van per dag. Vervolgens surft hij even op het internet en begint om 10 uur aan een van zijn verhalen. Op een normale werkdag krijgt hij ongeveer een halve bladzijde af. Dat ligt eraan of hij veel details wil toevoegen. Om 5 uur stopt hij. Rond 12 uur gaat hij slapen en staat de volgende morgen weer op om de emails te beantwoorden. In het weekend heeft hij vrij. Dan beantwoord hij alleen de emails .

– Niels Geerts