Daan Jippes

Daan Jippes is een van de beste Europese tekenaars. Doordat hij Carl Barks gevolgd is, met een eigen stijl is Daan Jippes een succesvolle tekenaar. Vandaag de dag tekend hij nog voor de Donald Duck.

Het begin

Jippes’ interesse wordt gewekt als hij in het jaar 1950, in een kiosk het Belgische “Mickey Magazine” ontdekt. Als kind had hij al een hoop stripboeken, waaronder Robbedoes zijn favoriet. Daan Jippes is begonnen met een tekenstudie maar die heeft hij niet afgemaakt. Toch is hij in 1965, op ongeveer 22 jarige leeftijd bij de Ge├»llustreerde Pers terecht gekomen. Daar maakte hij zijn eerste strips die verschenen in de Revu. Enige tijd later in 1975 werd hij Art Director bij het Donald Duck weekblad. Bij het weekblad maakte hij vele voorkanten, dit doet hij nu nog maar dan voor de Beste Verhalen serie.

Daan Jippes

Disney Studio’s

In de jaren 80 ging Jippes naar Amerika. Daar zocht hij de Disney Studio’s en liet aan Eric Larson zijn tekening van Mickey zien. Die bevielen Eric Larson en toen mocht hij bij de Disney Studio’s komen werken. Het begon met de Mickey strips in de zondagkranten en toen hij was afgestudeerd mocht hij ook meewerken aan de stroyboards en de karaktertekeningen voor “The Prince and the Pauper”, “The Rescuers Down Under” en “Alladin”. Daar werkte hij mee op de animatie afdeling, en hij hielp mee aan films zoals de Leeuwenkoning en Alladin.

Ondertussen had hij nog steeds zijn band met Europa niet verbroken. Voor de uitgever Oberon in Nederland schreef hij nog steeds Donald Duck verhalen en hij tekent de voorkanten van de albums. In 1992 ging Jippes naar Parijs om de producten campagne van “De belle en het beest” te leiden.

In de tussentijd had Jippes al de taak gekregen om de schetsen van Barks te herinkten. Dit omdat zijn tekenstijl veel leek om die van Barks. De meeste van deze verhalen gaan over de Jonge Woudlopers.

In 1999 vertrok Jippes en ging hij naar de Jan Kruis studio’s van de Jan Jans en de Kinderen verhalen.

Daarna is Jippes bij Dreamworks in Hollywood gaan werken, die al diverse films hebben gemaakt.

Nu is hij bezig met het verstrippen van de beroemde detectives van Havank die in het Algemeen Dagblad verschijnen.