Donald Duck

Iedereen weet dat Donald’s eerste vertoning in ‘The Wise Little Hen’ was. Maar daarvoor was er ook al een eendje die veel weghad van Donald. Ook werd dat eendje Donald Duck genoemd maar dat was niet de Donald die we nu ook kennen. Zijn verschijning was in het Mickey Mouse boekje ‘The adventure of Mickey Mouse’ uit 1931. Dit boekje was een van de eerste in kleur gedrukte boekjes van Disney en het werd uitgegeven door David McKay uit New York voor 50 dollarcent. Dit stond er in het boekje:

Eendje uit 1931 “This story is about Mickey Mouse, who lives in a cozy nest under the floor of the old barn… Mickey has many friends in the old barn and the barnyard beside Minnie Mouse. There are Henry Horse and Carolyn Cow and Patricia Pig and Donald Duck, Clara the Hen, Robert the Rooster, all the little Peep-peep Chicks and Turkeys and the Geese, too. But the Hound Dog is hardly a friend, and Claws, the Cat, is no friend at all…”

The Wise Little Hen

Enige tijd later in 1934 was dan de echte verschijning van Donald in ‘The Wise Little Hen‘. Dit werd een groot succes. Dankzij de driftigheid en het luide gekwaak van Donald Duck werd hij razend populair. Het jaar daarna op 16 september 1935 verscheen de film in stripvorm in de Amerikaans zondagbladen. Dit werd een vervolg-verhaal waar steeds een deel gepubliceerd werd. Ook dit werd een groot succes. De verhalen die op Zondag verschenen werden getekend door Al Taliaferro en geschreven door Ted Osborne.

Fotoboek “The Wise Little Hen”

Donald in de krant

In 1937 werd de titel van de stripjes in de kranten die eerst ‘Silly Symphonies’ heette omgezet naar de naam ‘Donald Duck’. Dit wordt op 5 december 1937 stilgezet en is er een tijdje geen Donald Duck te vinden in de kranten. Maar op 7 februari 1938, een maand later krijgt Donald zijn dagelijkse zwart/wit krantenstrip in de Amerikaanse kranten. Dit maal wordt het geschreven door Bob Karp en nog steeds getekend door Al Taliaferro. Maar liefst 31 jaar houdt dit duo het vol. Na die 31 jaar overlijdt Al Taliaferro en zijn er geen avonturen in de kranten meer van Donald Duck.

Donald’s filmcarriĆ«re

Orphans Benefit Na Donald’s verschijning in ‘The Wise Little Hen’ is er een jaar later weer een nieuwe film met Donald in een hoofrol. Deze film heet Orphan’s Benefit en ook is Mickey dit keer van de partij. Donald en Mickey geven een liefdadigheidsvoor-stelling voor de weeskinderen uit Duckstad. En net zoals altijd mislukt de hele voorstelling. De weeskinderen gooien met fruit en proberen de hele voorstelling te laten mislukken. Hierdoor wordt Donald driftig en begint luidt te kwaken. Net als in zijn vorige film vindt het publiek de driftigheid en het gekwaak van Donald prachtig.

The Fuehrer's Face Vele films volgen en in de oorlogstijd krijgt Donald rare Dromen. Hij droomt dat hij in Nazi – Duitsland is en mee moet helpen met vechten. Donald wordt gewekt door een Hoempa-pa orkest die Duitse Marsmuziek speelt. Daarna krijgt hij een simpel ontbijt. Na dat ontbijt moet Donald gaan helpen in de munitiefabriek. Donald wordt gek van dat gegroet tegen Hitler en wordt wakker daarna wakker in zijn eigen bed.
‘The Fuehrer’s Face’ die uitkwam op 1 januari 1943 is een groot succes en wint daarmee een oscar voor de beste korte tekenfilm.

Doordat Disney in Amerika zat met zijn Studio was het begrijpelijk dat er door de oorlog geen Amerikaanse films meer in Europa kwamen. Daarom besloot Disney naar Zuid Amerika te gaan. Daar maakte hij de film ‘De drie Caballero’s. Dit was ook een groot succes.

Comics

Na een lange periode van krantenstripjes werden de Comic’s razend populair in Amerika. Comic’s waren kleine boekjes gedrukt op goedkoop papier met langere verhalen. Disney moest meegaan met die stoom om geld te verdienen dus nam hij tekenaars in dienst die voor hem Comic’s tekenden. De beste daarvan was Carl Barks.

Deze Comic’s stonden in het jaar 1952 model voor het weekblad in Nederland. Er werd niet gekozen voor de gebruikelijke vorm die in de krantenstrips verscheen, maar een nieuwe opzet. Een pagina die bestond uit hooguit 8 plaatjes per pagina.