Dagobert McDuck

Dagobert Duck komt van oorsprong uit de Schotse McDuck-clan en heet dus eigenlijk ook Dagobert McDuck. Hij groeide op in een arme familie en had naast zijn vader Fergus McDuck en zijn moeder Ma McDuck ook nog 2 zussen; Hortensia en Doortje.

Dagobert’s zus Hortensia is getrouwd met Woerd “Snater” Duck, de zoon van Dora Duck en rond 1920 kregen die de kinderen Dumbella Duck en Donald Duck.

Dagobert wilde al vanaf het begin van zijn leven geld verdienen. Zijn eerste baan was schoenpoetser met een schoenpoetdoos die hij van zijn vader had gekregen. Hiermee heeft hij zijn eerste dubbeltje verdiend, wat later zijn geluksdubbeltje is geworden. Hij heeft het dubbeltje altijd gehouden, en dat scheen de oorzaak van zijn rijkdom te zijn. Dat bracht ook een probleem mee, want Magica wil nog steeds het dubbeltje hebben om de machtigste heks ter wereld te worden. Later heeft hij nog turf verkocht en andere kleine baantjes.

Klondike
Dagobert zoekt zijn geluk in Klondike

Zo werd dat steeds groter en later ging Dagobert goud zoeken in Klondike (volgens Don Rosa). Jaren verstreken en Dagobert’s kennis werd groter. Hij kreeg een enorm fortuin door zijn vrekkerigheid en zijn goede zakeninstinct. Maar daardoor kreeg hij ook ruimtegebrek in zijn kluis. Toen heeft hij op de Autografheuvel waar eerst Fort Duckburg stond zijn Geldpakhuis gebouwd. In het geld dat hij daar nu heeft liggen neemt hij elke dag een bad.

Dagobert

Maar dat geldpakhuis zorgde ook voor een aantal problemen. Zo kreeg Dagobert steeds meer dieven die op zijn geld uit waren. Zoals bijvoorbeeld Zwarte magica die zijn geluksdubbeltje wil stelen enook de Zware Jongens (vroeger de Brandkrakers geheten) die keer op keer proberen het geld en het geluksdubbeltje van Dagobert te stelen. Naast de dieven heeft Dagobert ook nog een aantal concurrenten: Gover Goudglans en Rockerduck (uit de pocketserie).