De exposities ‘Donald Duck 70 jaar jong’ en ‘Bezielde dieren’ in het Cobra Museum (Sandbergplein 1-3, Amstelveen) duren t/m 29 augustus. Geopend: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur.
Ontsproten aan het brein van Walt Disney verscheen Donald Duck in 1934 voor het eerst in een bijrol in de tekenfilm ‘The Wise Little Hen’. De creatie van een opvliegende eend die zich als eeuwige verliezer toch steeds weer in de onwaarschijnlijkste avonturen stort, bleek een briljante vondst. Donald viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag als populairste eend ter wereld. Sinds zijn geboorte geen dag ouder geworden, heeft hij al die jaren niets geleerd van zijn gestuntel. Gelukkig maar.
Hoe is die vele generaties overspannende populariteit te verklaren? In de publicatie bij de tentoonstelling ‘Donald Duck 70 jaar jong’ in het Cobra Museum vermoedt directeur John Vrieze een psychologische oorzaak. Hij ziet Donald als de personificatie van de jonge volwassene, die met al zijn onzekerheden en frustraties erkenning en respect wil afdwingen temidden van de eindeloze obstakels van het leven. Donald belichaamt zowel kwetsbaarheid als veerkracht en oefent volgens Vrieze een soortgelijke aantrekkingskracht uit als de dieren in de Fabels van La Fontaine. Dat maakt hem ook voor volwassenen sympathiek.
Donald Duck-hoofdredacteur Thom Roep blikt in de publicatie terug op de opmars van ‘het vrolijke weekblad’ dat op 25 oktober 1952 voor het eerst in Nederland verscheen. De bladenmakers van de Ge