Een groot kind van bijna 70

Een groot kind van bijna zeventig. Maar best mogelijk dat Donald Duck al ruim een maand zeven kruisjes achter zijn naam heeft staan. Biografen die voor de studie van Duck’s nogal ingewikkelde stamboom hebben doorgeleerd, stelden vast dat deze markante eend op ‘een’ vrijdag de dertiende uit een ei moet zijn gekropen.

In de tekenfilm Donalds Happy Birthday van 1949 wordt gesuggereerd dat hij op 13 maart 1934 ter wereld kwam. Klopt van geen kant, dat was op een dinsdag. Vandaar dat meestal 9 juni 1934 wordt aangehouden als Donalds geboortedag, de datum waarop voor het eerst The Wise Little Hen werd vertoond. Het Cobra Museum in Amstelveen wijdt vanaf 24 april de tentoonstelling Donald Duck 70 jaar jong aan de eend, die aanvankelijk naast Mickey Mouse een bijrol had in de tekenfilmfabriek van Walt Disney. Met zijn indringend gekwaak heeft Donald in Anaheim al lang een minstens zo belangrijke stem als Mickey met zijn brave gepiep.

Wellicht omdat Donald Duck het prototype is van een loser, heeft hij zo veel harten voor zich weten te winnen. Afgaande op doorgaans welingelichte bronnen in Duckstad is Donald Duck zeer ingenomen met de expositie, die ter gelegenheid van zijn zeventigste van 24 april tot en met 29 augustus wordt gehouden in het Cobra Museum. Maar hem kennende zou hem op 9 juni geen mooier verjaardagscadeau kunnen worden bezorgd dan het bericht dat neef Guus Geluk in een poging een gouden munt van de straat te rapen over een bananenschil is uitgegleden.

Donald Duck, wie kent hem niet! Talloze generaties hebben het opgewonden standje leren kennen als een onderdeur in matrozenpak. In principe loopt hij zonder broek rond, maar niemand die daar aanstoot aan neemt. Alleen als Duck gaat zwemmen, trekt hij een zwempak aan. We hebben derhalve van doen met een vreemde vogel die kan praten, maar dan wel met een zo ernstige spraakhandicap dat geen sterveling in Duckstad hem serieus neemt.

Clarence Nash (van 7 december 1904) is degene geweest die Donald Duck z’n even herkenbare als vrijwel onverstaanbare stemgeluid heeft gegeven. Na vestiging in Californi